Ciąża

Witaminy i minerały w ciąży

10 kwietnia 2017

W trakcie ciąży w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian, które wymagają dużego zapotrzebowania energetycznego jak i zapotrzebowania na składniki odżywcze – witaminy i minerały. Niedobór ich może nieść za sobą pewne konsekwencje, które często widoczne są dopiero po kilku latach  życia dziecka. Dlatego tak ważne jest, aby będąc w ciąży dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych składników, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu.

Przygotowałam dla Was spis najpotrzebniejszych witamin i minerałów.

Kwas foliowy – jedną z ważniejszych witamin, niezbędną do prawidłowego rozwoju płodu jest witamina B9, czyli kwas foliowy. Pisałam już o nim wcześniej, więc nie będę powielać. Niezbędny kwas to…kwas foliowy!

Witamina D3 bierze ona udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, niezbędna jest do prawidłowego wchłaniania wapnia. Jej niedobór wpływa negatywnie zarówno na matkę jak i na dziecko. U kobiety może doprowadzić do cukrzycy ciążowej, nietolerancji glukozy czy też skróconego czasu trwania ciąży. U płodu z kolei, niedobór wpływa niekorzystnie na układ szkieletowy. Około 80% witaminy D3 syntetyzowane jest w skórze pod wpływem promieni UV, a 20% dostarczane jest z pożywienia. Na  jej poziom w organizmie ma wpływ pora roku i nasłonecznienie, które w Polsce niestety czasami jest niewystarczające. Dlatego w naszej strefie geograficznej suplementacja jest raczej nieunikniona.

Źródła witaminy D3:

  • tłuste ryby (makrela, łosoś, sardynki)
  • krewetki
  • żółtko jajka
  • mleko krowie
  • ser żółty

kwasy tłuszczowe OMEGA-3szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe z rodziny OMEGA-3, a zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy  (DHA). Ma on bardzo duże znaczenie w rozwoju mózgu oraz siatkówki oka dziecka. U kobiet ma wpływ na  donoszenie  ciąży, pomaga uniknąć depresji poporodowej i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I.

Największym źródłem kwasów OMEGA-3 są:

  • tłuste ryby (makrela, łosoś, sardynki)
  • olej rzepakowy i lniany
  • orzechy włoskie
  • pestki dyni
  • siemię lniane

Żelazo – jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, której rolą jest  transport tlenu do płodu.  Chroni więc przed niedotlenieniem dziecka,  przedwczesnym porodem, a u kobiety przed anemią.

Bogatym źródłem żelaza są:

  • wołowina
  • żółtka jaj
  • warzywa strączkowe
  • szpinak
  • rukola
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • orzechy i migdały
  • pieczywo razowe

Przyswajalność żelaza, zwiększa obecność witaminy C. Dlatego warto zwrócić uwagę na kompozycje posiłków. Możecie połączyć wołowinę z kapustą kiszoną, rybę z sałatką z natką pietruszki, a kanapkę z jajkiem popijcie sokiem ze świeżych pomarańczy.  Niekorzystnie na wchłanianie żelaza wpływa picie dużej ilości ciemnej herbaty. Lepiej zastąpcie ją sokiem owocowym bądź wodą mineralną.

Jod – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny, trójjodotyroniny), które wpływają na rozwój układu nerwowego, pracę układu mięśniowego, układu krążenia i funkcjonowanie mózgu. Niedobór jodu, może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, która zwiększa ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Z kolei nadczynność tarczycy, związana jest z jego nadmiarem.

Źródło jodu:

  • ryby
  • jodowana sól kuchenna
  • morskie powietrze
  • niektóre wody mineralne

Wapńgłówny składnik układu kostnego, wpływa  pozytywnie na rozwój mięśni, układ nerwowy oraz na krążenie.

Bogatym źródłem wapnia są:

  • nabiał i przetwory mleczne
  • jaja
  • jarmuż
  • brokuły
  • orzechy
  • soja
  • fasola

Magnez – reguluje przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, a więc odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Pierwiastek ten, ma również wpływ na budowę kości, bierze udział w procesie wzrostu.

Źródło magnezu:

  • orzechy
  • migdały
  • gorzkie kakao
  • fasola
  • soja
  • banany
  • kiwi
  • produkty zbożowe

Witamina A jest witaminą tłuszczorozpuszczalną. Odgrywa ona ważną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, a więc wpływa na jakość widzenia. Zapewnia również prawidłowe tworzenie się kości i zębów, przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej. Jest ona również dobrym antyoksydantem. Niedobory witaminy A występują  niezmiernie rzadko, a przedawkowanie może wywołać u płodu wady twarzoczaszki, wodogłowie, małogłowie oraz wady układu krążenia. Dlatego w ciąży bezpieczniejsze jest stosowanie prekursora witaminy A – beta karotenu.

Źródłem witaminy A są:

  • marchew
  • mango
  • morele
  • dynia
  • śliwki

Witamina E bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ściany naczyń  krwionośnych oraz chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem. Witamina E jest oksydentem, który ma za zadanie ochronę przed utleniaczami.

Największym źródłem witaminy E są:

  • oleje roślinne
  • pomidor
  • papryka
  • natka pietruszki
  • orzechy
  • nasiona słonecznika

 

Pamiętajcie, każdy suplement diety skonsultujcie ze swoim lekarzem. Niech o witaminach i minerałach przyjmowanych w postaci tabletek zadecyduje ginekolog.

źródło zdjęć: pinterest.com

Polub także

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

CAPCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.