Kuchnia

Pyszne gofry z prażonymi jabłkami z cynamonem i z bitą śmietaną

4 maja 2017

Gofry bez wątpienia większości z nas kojarzą się z latem, odpoczynkiem i  wakacjami. Były one nieodłącznym elementem moich wyjazdów z rodzicami. Mimo, iż  nie jestem już małą dziewczynką, przygotowuję je czasami sama w domu. Najczęściej dekoruje je po prostu miodem bądź dżemem. Jednak ostatnio odkryłam wspaniałe połączenie – gofry z prażonymi jabłkami z cynamonem i z bitą śmietaną. Uwierzcie mi, warto zgrzeszyć 🙂

składniki na gofry:

  • 250 g mąki
  • 250 ml  mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru

wykonanie:

  • oddziel białko od żółtka
  • białko ubij na sztywną pianę
  • wymieszaj mikserem: żółtko, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól
  • dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj łopatką
  • rozgrzej gofrownicę
  • nałóż ciasto i piecz do zarumienienia
  • jabłka pokrój w kostkę
  • na patelni rozpuść pół łyżeczki masła
  • jabłka z cynamonem podsmaż na masełku
  • ubij śmietanę z cukrem pudremSMACZNEGO ♥

Polub także

2 komentarze

  • Reply Dora 12 maja 2017 at 06:20

    Jabłka mogę jeść kilogramami, zawsze w dzieciństwie uwielbiałam szarlotkę. Teraz też lubię zresztą gofry tak samo. To najlepsze desery dla łasuchów jakie mogą być. Dzisiaj jak będę miała chwile to upiekę gofry, z okazji ślubu z mężem dostaliśmy nowego dezala. Mam ochotę na gofry z truskawkami i waniliowymi lodami.

    • Reply K. 12 maja 2017 at 18:05

      Smacznego 🙂

    Zostaw odpowiedź

    CAPCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.