Przed ciążą

Niezbędny kwas to… kwas foliowy!

16 marca 2017

Każda kobieta jest inna, to oczywiste. 🙂  Jednej udaje się zajść w ciążę za pierwszym razem, druga musi starać się kilka miesięcy, a kolejna kilkanaście.  Ciąża to jedna wielka niespodzianka, jedna wielka niewiadoma. Można powiedzieć, że nigdy nie wiesz, kiedy Ciebie spotka to szczęście. Czy w tym miesiącu zobaczysz upragnione  „dwie kreski” na teście ciążowym, czy niestety jeszcze nie? Jednak jeśli podejmiesz decyzję, że jesteś już gotowa, aby pod  Twoim sercem zamieszkało drugie życie, powinnaś zacząć przyjmować kwas foliowy. Kwas foliowy to witamina B9, zwana folacyną.  Kwas ten,  niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, a dla kobiet w ciąży jest już szczególnie istotny. Niestety nasz organizm nie potrafi sam go wytworzyć, więc musimy go przyjmować z pożywieniem. U przyszłych mam wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B9 i ilość z pożywienia jest już niewystarczająca. Dlatego jeśli zaczniesz planować zajście w ciążę, powinnaś udać się do apteki i kupić kwas foliowy.

Jego niedobór niesie za sobą niestety poważne konsekwencje. U dziecka może spowodować np. wrodzone wady układu nerwowego. Wtedy, gdy Ty  dowiadujesz się, że jesteś w ciąży,  u płodu powstaje już cewa nerwowa. W Twoim brzuszku już od samego początku tak wiele się dzieje.

Gen MTHFR zapewnia właściwe przetwarzanie i wchłaniania kwasu foliowego. Słyszeliście o mutacji tego genu ? O tym już niedługo dla Was napiszę.

Pamiętajcie, dostarczajcie również swojemu organizmowi, kwas foliowy zawarty w pożywieniu. A w jakich produktach się znajduje? 🙂 Poniżej kilka z nich:

  • szpinak
  • zielona pietruszka
  • szparagi
  • brukselka
  • wątróbka
  • awokado
  • banany
  • jabłka
  • truskawki

źródło: pinterest.com

Polub także

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

CAPCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.