Dziecko, Macierzyństwo

Mleko matki to szczepionka w kobiecej piersi

28 lipca 2017

Kobiety będące w ciąży,  bardzo często zasypywane są ogromną ilością pytań dotyczących karmienia. „Będziesz karmiła piersią?” ” A jak długo planujesz karmić piersią?” pojawiają się również i takie stwierdzenia „Ja swojego syna karmiłam piersią i zobacz jak ładnie wyrósł”.  Każda z nas ma prawo do podjęcia swojej własnej, nieprzymuszonej decyzji.  Początki karmienia piersią, nie zawsze są takie łatwe jak mogłoby się wydawać. Kobiety bardzo często nie wiedzą jak przystawić swoje maleństwo do piersi, pojawiają się obawy i lęki. Pamiętajcie jednak, że  nie należy a wręcz nie wolno się poddawać. Jeśli zależy Wam na karmieniu mlekiem matczynym,  to naprawdę warto zawalczyć. Ogromny wpływ na wydzielanie pokarmu ma samopoczucie kobiety. Stres, nerwy i poirytowanie z całą pewnością będzie miało negatywny wpływ na laktację.

Siara, czyli pierwszy pokarm jaki otrzymuje noworodek, charakteryzuje się unikalnym składem. Zawiera ona nie tylko składniki odżywcze, czynniki wzrostowe, ale także związki aktywne immunologicznie. Siara, przesycona jest komórkami odpornościowymi (leukocyty, makrofagi, limfocyty T i limfocyty B, przeciwciała), które odpowiedzialne są za odporność bierną noworodka. Przez pierwsze 2-3 miesiące życia, układ immunologiczny nie potrafi jeszcze sam wytworzyć przeciwciał i jedyną odpornością jaką posiada noworodek, jest właśnie ta nabyta z mlekiem matki. Co ciekawe, siara zawiera 40-krotnie więcej składników aktywnych biologicznie niż dojrzałe mleko.

Właściwości związków immunologicznie aktywnych występujących w siarze:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwpasożytnicze
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwzapalne
  • immuno-modulujące

Co zawiera mleko matki ?

  • białko  – utrzymuje się na poziomie 0,89-1,4 g/100ml. Jest to porcja, która wspaniale pokrywa zapotrzebowanie niemowlęcia. Dużą część, bo aż 0,25g/100ml zajmuje kazeina, która zwiększa wchłanianie miedzi, wapnia oraz cynku do organizmu. A zawarte w mleku białka serwatkowe powodują, że mleczko nie zalega w brzuszku dziecka.
  • tłuszcze – pełnią  dwie ważne funkcje: energetyczną oraz budulcową. W mleku znajdują się wolne kwasy tłuszczowe, które mają działanie  przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • węglowodany –  głównym cukrem w mleku matki jest   laktoza, której stężenie wynosi 7g/100ml. Jest ona odpowiedzialna za rozwój dziecka, za rozwój narządów wewnętrznych, jak również pomaga we wchłanianiu wapnia z pożywienia.
  • bakterie Lactobacillus – amerykańscy badacze stwierdzili, że w ostatnich tygodniach ciąży, bakterie te migrują z jelita kobiety, do pewnych obszarów w piersi, a stamtąd przedostają się do mleka, by w następnej kolejności zasiedlić układ pokarmowy dziecka.
  • cholesterol – w pierwszym roku życia, organizm niemowlęcia potrzebuje sporych ilości cholesterolu, przede wszystkim do budowy szybko rozwijającego się mózgu. Niestety, cholesterol to rzadki składnik mleka modyfikowanego.
  • witaminy A,D,E
  • mikroelementy i sole mineralne – miedź, cynk, wapń, sód, fosfor, magnez

Jeśli macie mało pokarmu w pierwszej dobie po porodzie, nie martwcie się!  Z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Tak samo było i w moim przypadku. Dopiero w trzeciej dobie, rozpoczęła się u mnie prawdziwa produkcja pokarmu, nastąpiła kumulacja 😉 Właśnie od tamtego czasu zaczęłam używać wkładek laktacyjnych. Przez pierwsze 2-3 miesiące stosowałam wkładki jednorazowe i powiem Wam szczerze, że o innych nie miałam pojęcia. Dopiero później, odkryłam wielorazowe wkładki laktacyjne i to właśnie ich używam do dnia dzisiejszego. Mam wrażenie, że są one o wiele bardziej chłonne, milsze w dotyku i przede wszystkim nie muszę się martwić, że mój zapas się już właśnie kończy. Wkładki wielorazowe wystarczy uprać i są jak nowe! Jeśli jesteście zainteresowane, to ja swoje wkładki kupiłam TUTAJ

Wkładki laktacyjne Cherub Baby wykonane są z kilku warstw zapewniających: komfort (bawełna), chłonność (mikrofibra) oraz odporność na przesiąkanie.

źródło:

MONIKA KACZMAREK, „SKŁAD KOBIECEGO MLEKA CZYLI SZCZEPIONKA W KOBIECEJ PIERSI”.
KAROLINA A.RAK, MONIKA BRONKOWSKA, „IMMUNOLOGICZNE ZNACZENIE SIARY”.

Polub także

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

CAPCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.