Kuchnia

Amarantusowy zawrót głowy – przepis na ciasteczka

24 lipca 2017

Amarantus (inaczej szarłat), to gatunek zboża, które znane było już w starożytności. Niektóre źródła podają, że uprawiane jest  już od ponad 6 tysięcy lat.  Dzięki swoim cudownym właściwością odżywczym, cieszy się co raz większą popularnością.

Amarantus zawiera bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, bo aż  75%. Dla porównania, ilość przyswajalnego białka z mleka to 72%, a z mięsa 70%. Szarłat jest również cennym źródłem nienasyconych kwasów nienasyconych, które obniżają zły cholesterol. W nasionach amarantusa, znajduje się także bardzo dużo  składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (250 mg/100 g nasion), fosforu, potasu i magnezu. Jest to także niesamowite źródło żelaza (15 mg w 100 g nasion), dla porównania 100 g wołowiny zawiera 2.5 mg. Zawiera też witaminy A, B, C i E. Dodatkowo, sztarłat  posiada dwa razy więcej błonnika niż otręby owsiane.

Ciasteczka z amrantusa

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • garść rodzynek

Wykonanie

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy amarantus oraz pokrojone rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Zwilżonymi w wodzie dłońmi, lepimy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 15 min.

Będę z Wami szczera… Mi niestety  amarantus nie przypadł do gustu, ale bardzo się cieszę, że Jaśkowi zasmakowały te zdrowe ciasteczka.

 

A WAM ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂

 

 

 

Polub także

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

CAPCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.